Etiketler

Denemeler (12) Diğer (28) Makaleler (18) Şiirler (45)

11 Temmuz 2012 Çarşamba

Ne İçin Çabalarız?

Dr. Cihan ERDÖNMEZ

Fırsatları biz mi yaratırız yoksa bizim dışımızdaki şeyler mi çıkarır onları karşımıza? Bu ve buna benzer sorular sıkça sorulur. Yanıtları da verilir elbette. Ancak doğru soru bence, karşımıza çıkan fırsatları nasıl değerlendirdiğimizdir.

Dönüp baktığımda geçmişe, başardığım pek çok şeyin hayatıma nasıl girdiğini ya da benim o şeyi hayatıma sokmak için ne gibi bir çaba harcadığımı hatırlamıyorum. Hatırladığım, o şeyle başarı arasında nasıl bir bağ kurduğum ya da kuramadığım.

Bunun tam tersi bir yol izleyenler de var. Yani kendilerine hedefler koyup, o hedefe ulaşmak için fırsatlar yaratmak üzere çaba sarfedenler. "Dişimle tırnağımla kazıdım" diyenler; dantel dantel, oya oya işleyenler. Kiminle konuşmak, nereye gitmek, kime yakın kime uzak durmak gerektiğini bilir onlar. Nerede görünmek nerede görünmemek gerektiği konusunda uzmandırlar. Ayrıca düşündüklerini bastırıp düşünmediklerini haykırmak konusunda da. Çerçeveye girmek konusunda hünerlidirler.

Benim yolum kendime yatırım yapmakla sınırlıdır. Daha çok bilmek, gelişmek ve bunları hayata aktarabilmekle alakalıdır bu. Hatasız olmak değil, hatalarından arınmaya çalışmak. Aynı hatayı tekrarlamamak. Böyle olunca hatasız insan arama hastalığından da kurtulmak olanaklı oluyor. Ben kusursuz değilim ki başkaları olsun.

Demek istediğim şu kısaca; bir yere varmak için değil çabam. Çabam berrak ve temiz bir su olmak için. Olabilirsem eğer, elbet bir cana can katar, susuz bir bedene hayat verebilirim. Yok eğer olamazsam, dünyayı kirletmekten başka hiçbir işe yaramam.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder